Știați că?

Tariful de referință este doar orientativ și NU reprezintă prețul cu care asigurătorii aflați în piață vând polițele RCA. Cu siguranță, pot exista situații când șoferii din România vor primi oferte care vor fi mai mici față de tariful de referință, cum evident vor exista situații când vor primi oferte care sunt mai mari decât tariful de referință.

În baza legii, asigurarea RCA acoperă în mod obligatoriu nu numai teritoriul României, dar și teritoriul următoarelor state: Statele membre ale Spațiului Economic European (Statele membre ale UE la care se adaugă Islanda, Liechtenstein și Norvegia), Confederația Elvețienă,  Andorra, Bosnia-Hețegovina, Muntenegru, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Serbia. În conformitate cu politicile proprii, asigurătorii autorizați din România pot extinde acoperirea poliței RCA și la alte state care fac parte din Sistemul Carte Verde. O listă cu țările care fac parte din Sistemul Carte Verde găsești aici https://www.cobx.org/highcharts-maps

În documentul Carte Verde regăsești țările în care este valabilă polița RCA, dar trebuie să reții că rubricile statelor pentru care acoperirea este obligatorie nu pot fi barate. În cazul celorlalte state din Sistemul Carte Verde, în care asigurarea RCA nu este valabilă în mod obligatoriu, asigurătorii pot elibera documente Carte Verde distincte în funcție de cerințele și necesitățile clientului pe baza consultanței oferite.

68% dintre persoane știu faptul că fraudele din asigurări influențează costul politei lor RCA, chiar dacă personal nu au fost implicați în astfel de situații.

Conform sondajului de opinie IRES: Percepția ROMÂNILOR FAȚĂ DE ASIGURĂRILE AUTO (RCA și CASCO) – Martie 2024

În fiecare zi, în România, au loc peste 1.000 de accidente rutiere, în care cinci oameni își pierd viața și alte zeci de persoane sunt vătămate. Acest fapt se traduce în expunerea la un risc crescut pentru toți șoferii din România, indiferent de comportamentul și istoricul personal. În ceea ce privește valoarea despăgubirilor plătite, în anul 2023, dauna medie plătită în baza polițelor RCA a crescut cu peste 8% , ajungând la o valoare de peste 2400 de EUR.


Conform sondajului de opinie IRES: Percepția ROMÂNILOR FAȚĂ DE ASIGURĂRILE AUTO (RCA și CASCO) – Martie 2024

Prin urmare, polița RCA nu este doar pentru ceilalți participanți la trafic, este și pentru membrii familiei sau prietenii pe care îi transportăm în propriul autovehicul.

6 din 10 români știu că polița RCA îi protejează și pe membrii familiei șoferului vinovat de producerea accidentului.

Conform sondajului de opinie IRES: Percepția ROMÂNILOR FAȚĂ DE ASIGURĂRILE AUTO (RCA și CASCO) – Martie 2024

Aplicația AMIABILA a fost dezvoltată de către BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România și o poți descărca gratuit de pe Google Play și App Store, direct pe telefonul mobil, fiind conectată la toți asiguratorii RCA din România.

De asemenea sunt țări în care nu există o limită de despăgubire cum ar fi: Belgia, Franța, Regatul Unit și totodată regăsim țări în care limitele sunt foarte mari cum ar fi Spania în care există limita de 15.000.000 EUR/accident pentru pagube materiale și 70.000.000 EUR/accident pentru vătămări corporale și deces. Mai multe detalii și informații despre limitele altor țări regăsiți aici.

Prin modificările aduse recent de o directivă europeană care reglementează asigurarea RCA, limitele minime de acoperire ale poliției RCA cresc la 1.300.000 EUR/accident pentru pagube materiale și 6.450.000 EUR /accident pentru vătămări corporale și deces, iar România are obligația să preia aceste limite în legislația internă.

Știați că, potrivit legislației în vigoare, fapta de a circula pe drumurile publice cu o mașină fără a deține o asigurare RCA valabilă se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, precum și cu retragerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare/înregistrare până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării?

I. – vătămările corporale sau deces, inclusiv pentru prejudiciile morale suferite de terți;
II. – pagubele materiale rezultate din accident, cum ar fi avarierea altor bunuri, de exemplu alt vehicul;
III. – pagubele rezultate din lipsa de folosință a vehiculului aparținând terțului păgubit – persoana prejudiciată, care a fost avariată de vehiculul condus de vinovat;
IV. – cheltuielile de judecată plătite de către terțul păgubit, în cazul în care se ajunge la un proces iar acesta are câștig de cauză;
V. – cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat aparținând terțului păgubit.

Asigurarea CASCO nu trebuie confundată cu asigurarea de răspundere civilă RCA. În timp ce asigurarea CASCO vă oferă acoperire pentru daunele la propriul dumneavoastră vehicul, asigurarea RCA acoperă daunele suferite de alte persoane în urma unui accident rutier care a fost produs din vina dumneavoastră.

În cazul unei asigurări facultative CASCO, drepturile și obligațiile, atât ale asiguratului cât și ale societății de asigurare, sunt cele stabilite în contractul de asigurare încheiat.

Principalele riscuri ce se pot asigura printr-o poliță de asigurare CASCO sunt: avarii accidentale produse autovehiculului asigurat, incendiu, trăsnet, explozie, ciocniri, loviri, izbiri, furt (total sau parțial), evenimente naturale (furtuni, inundații, grindină, greutatea stratului de zăpadă etc.), vandalism, evenimente sociopolitice (greve, revolte, tulburări civile etc.).

Condițiile de asigurare CASCO pot diferi de la o societate de asigurare la alta, atât din punct de vedere al riscurilor asigurate, riscurilor excluse, al valorii franșizei (dacă este cazul) și al altor elemente specifice, cât și din punct de vedere al primelor de asigurare. Franșiza menționată în poliță este acea parte din valoarea daunei pe care o suportă asiguratul fie ca valoare fixă, fie ca procent din suma asigurată sau din valoarea daunei.

În cazul producerii unui risc asigurat, primul pas este să vă adresați companiei de asigurare în vederea avizării daunei și deschiderii dosarului de daună. Compania de asigurare are obligația să vă plătească contravaloarea daunei suferite conform condițiilor contractuale, mai puțin franșiza aplicabilă (dacă polița s-a încheiat cu franșiză) și ratele rămase de plată (dacă polița a fost încheiată cu plata în rate).

Aceasta a fost plătită în urma unui accident petrecut în Franța în care un șofer român al unui autocamion nu a mai putut frâna din cauza unei defecțiuni la sistemul de frânare. Autocamionul a intrat într-o stație de taxare, a avariat 16 autovehicule și stația de taxare, iar opt persoane au fost vătămate, dintre care patru grav, iar una a decedat.